biografie

“Wie is die dame die daar zo vol enthousiasme staat te spelen en te zingen?

Dat ben ik, op mijn best!

Al van kleins af aan ben ik bezig met muziek en theater. Ik heb geluidsopnames van toen ik 2 jaar oud was, waarop mijn vader aan mij vroeg wat ik wilde doen. “Liedje zingen” was steevast mijn antwoord. Dat is nooit veranderd.”

MEES, de feiten

Geboren in 1982 als Mereltje van Laake, speelde ze altijd al met verkleedkleren en leerde op haar twaalfde gitaar spelen van haar vader. De eerste liedjes werden geschreven.

Na een aantal omzwervingen werd ze toegelaten op het Rotterdams Conservatorium, waar haar stem werd getraind en ze ontdekte dat ze een ontzettend eigenwijze liedschrijver is.

Ze speelde in vele bandjes, duo’s en uiteindelijk vond ze solo de weg naar de microfoon. Achter de prachtige stem bleek een rasperformer te zitten. Mees sloeg haar vleugels uit en begon voorstellingen te schrijven en als troubadouce op te treden. Dit was in 2012.

MEES, de successen

In dat jaar werd ze ook muzikaal leider van de Scholentour van de Cliniclowns.  Ze schreef de muziek, vormde de band, zong en speelde gitaar tijdens de voorstellingen en gaf een zangworkshop aan langdurig zieke kinderen.

Ze nam haar eerste EP op, genaamd Mees.

Ze schreef een kindervoorstelling met collega Martin Gort.

De jaren die volgden waren gevuld met muziek, maar ook met theater. Ze maakte een aantal schoolvoorstellingen met collega Bea Leek, waarin ze haar kracht als toneelspeler leerde ontdekken. 

Ze werd, samen met partner-in-crime Leon, uitgenodigd om met haar zelfgebouwde theater naar theaterfestival Boulevard in Den Bosch te komen. Een nieuwe tak om vanaf te vliegen was ontdekt en de festivalgekte begon. 

2014 schreef en speelde ze de voorstelling “Mees vliegt uit”

2015 werd “Mees snijdt aan”gemaakt. 

2016 zag “Gevleugelde Vertellingen” het levenslicht.

2017 schreef en speelde Mees de voorstelling “Jij mag Mees zeggen”

2018  nieuwe vogelverhalen en de kindervoorstelling “Met Mees in de Bosjes”

2019 de voorstelling “Ieder z’n Ding” in samenwerking met fotograaf Billie-Jo Krul 

(www.billie-jo.nl)

2021 was het jaar waarin het eerste boek uitkwam! “Dagboek van een Kip” 

In 2014 nam ze haar eerste album, “Spring” op en in 2017 kwam “Gevleugelde Liederen” uit.

Inmiddels had ze op Oerol, theaterfestival Boulevard, festival Onderstroom, theaterfestival Karavaan, Eindeloos Eiland festival, en vele andere, gestaan.

MEES, de wensen

Door de gevolgen van corona lag 2 jaar lang bijna alle festivals en evenementen stil. Het maakte dat Mees op zoek ging naar andere manieren om zich creatief te uiten én ermee kunnen voorzien in haar levensonderhoud. Ze ontwikkelde zich als trainingsacteur, werd actief in het maatschappelijk georiënteerd theater en dat vind ze nog leuk ook.

Mees kwam tot de conclusie dat ze op de wereld is om te spelen. Dat betekent zowel acteren als zingen als voorstellingen maken. Ze wil een luisterboek maken van “Dagboek van een Kip”.